Podzim se na pár dnů zahalil do ponurého kabátu. Mlhy, déšť, šero brzy večer, tma pozdě ráno. Přiznám se vám, měla jsem pošmournou náladu. Na zahradě jsem se už rozloučila s rajčaty a jako každý rok nestačily dozrát všechny rajské plody. Do tepla jsem odnesla taky choulostivou bazalku posvátnou a muškáty. To vám na radosti nepřidá, když víte, že se zahradnická sezóna chýlí ke konci. Ale o to víc chodím na procházku a sbírám šípky.
Podzimní příroda je kořeněná. Zrovna dnes jsem procházela lesní cestou měkce dlážděnou žlutými javorovými listy. Zhluboka jsem dýchala studený vzduch a nasávala zemitou vůni prošpikovanou tlejícím aroma. A bylo mi zase báječně.
Podzimní splíny se rozpouštěly s každým výdechem. Toulala jsem se s jasným cílem. Na konci stál šípkový keř obalený sytě červenými plody. Právě tak akorát je otrhat. Košík se za chvíli zaplnil a teď už šípky suším. Hezky doma v teple. Zima je dlouhá a takový šípkový čaj s medem…
Kde najdete šípkové keře?
- U lesů nebo luk. Kolem polních cest. Sbírejte šípky co nejdál od silnice.
Jak šípky sušit?
- Stačí vyložit plechy na pečení, položit na ně pečící papír, nasypat šípky a rozprostřít je do jedné vrstvy. Odneste je na půdu nebo dejte třeba na kuchyňskou linku. Je důležité, aby šípky byly v suchu a chladu.
- Šípky skladujte v tmavé uzavíratelné sklenici (musí být dostatečně suché, jinak chytí plíseň) nebo v látkovém sáčku.
Jak si uvařit šípkový čaj?
- Aby byl šípkový čaj silný a plný vitamínů, nechte nadrcené šípky přes noc namočené ve vodě (nejlépe po dobu 24 hodin). Výluh poté zahřejte asi na teplotu kolem 80°C, přeceďte přes plátno nebo sítko a podávejte. Výhodou této pracnější metody přípravy šípkového čaje je, že v něm zůstane větší množství vitamínů.
Moc děkuji za recept na šípkový čaj… nedařilo se mi celé moje nasbírané šípky vylouhovat… tak snad se teď takto podaří.
děkuji, snad se podaří 🙂